10 VOEDINGSTIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE TRIATLON

10 VOEDINGSTIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE TRIATLON

De triatlon is een veeleisende duursport met een combinatie van 3 verschillende fysieke activiteiten met elk hun eigen behoefte als het gaat om voeding en voedingswijze.

Zowel voor het zwemmen, het fietsen als het hardlopen zal de voeding aangepast moeten worden. Voor optimale prestaties geven we 10 voedingstips voor voor-, tijdens- en na de triatlon..

PRECOMPETITIEVE FASE

  1. Optimaliseer de avond voorafgaand aan de wedstrijd, je glycogeenreserves (vorm van opslag van suikers in de spieren en de lever) met "pasta party" (portie van ongeveer 300 gr paste 'al dente') of een "rice party".
  2. Nuttig je laatste maaltijd minstens 3 uur voor de start van de wedstrijd. Dit moet een lichte en makkelijk verteerbare maaltijd zijn. Dus geen vet voedsel: gebak, smeerpasta's of vet vlees, sausgerechten en charcuterie als het om een lunch gaat. Wees ook voorzichtig met vezelrijk voedsel: rauwe groente en fruit, gedroogde groente en volkoren producten (volkoren brood, volkoren rijst, enz.)
  3. Goed drinken is de sleutel voor prestaties, zeker ook omdat de triathlon begint met een zwemwedstrijd waar je niet kunt drinken. Drink 1 uur voor de start je sportdrank (wachtrantsoen) met kleine slokjes iedere 5-10 minuten. Dat zorgt voor hydratatie en energie voor de wedstrijd. bv: Fast Hydration Citroen

TIJDENS DE TRIATLONONDERDELEN

  1. Neem, om je energie een boost te geven en te mobiliseren, 15 minuten voordat je in de rivier, het meer of het zwembad springt, een gelletje of een Energy Shot. Energy Shot bestaat uit 15,3 gr suikers en cafeïne en maakt je er helemaal klaar voor.
  2. De fietswedstrijd staat centraal in de competitie en is de enige waarbij je je goed kunt hydrateren. Zorg dus voor een bidon met een isotone sportdrank: Hydrate & Perform. Drink met kleine slokjes iedere 10-15 min. Door, behalve je te hydrateren, ook je suikers, vitamines en mineralen aan te vullen, compenseer je het verlies tijdens de zweminspanning.
  3. Anticipeer op de vermoeidheid die tijdens het hardlooponderdeel kan optreden door op de fiets al een energiereep met enkelvoudige en complexe suikers te nemen. Bv: High Energy multifruits
  4. Tussen de fietsinspanning en de hardloopwedstrijd, als de vermoeidheid voelbaar wordt, heb je een opkikker nodig en neem je nog een energiegelletje. Bv: Gel Energy Booster
  5. Sla tijdens de hardloopwedstrijd geen enkele drankpost over om je goed te blijven hydrateren. Je verliest er misschien 10 seconde door, maar het helpt je om tot aan de streep je ritme vast te houden en optimaal te herstellen.

HERSTELFASE

  1. Zodra de wedstrijd is afgelopen, is het zaak zich op het herstel te richten. Je lichaam is urenlang op de proef gesteld en moet dus herstellen.

De herstelfase begint zodra je over de finishlijn bent. Dus direct na de wedstrijd en gedurende de 3 daaropvolgende uren heb je eiwitten nodig om je spieren te helpen te herstellen van de microscheurtjes die tijdens de inspanning zijn ontstaan. Je zult ook je suikers moeten aanvullen om de glycogeenreserves op peil te brengen en vitamines en mineralen om de verliezen te compenseren.

De eiwit-, suiker-, vitamine en mineraalhoudende hersteldrank Relaod After sport Isostar voorziet je van alle voedingstoffen die je nodig hebt.

  1. De avondmaaltijd moet volwaardig en evenwichtig zijn.

Met eiwitinname:

  • 150 gr vlees of vis, 2 eieren, of plantaardige eiwitten (tofu, soja)
  • 1 portie groente
  • Zetmeelhoudend voeding: rijst, semoule, aardappel
  • En fruit of een zuivelproduct als toetje.
  • Vergeet niet goed te blijven drinken.

 Als de wedstrijd buitengewoon inspannend was, kun je voor het spierherstel altijd nog een portie High Protein 90 toevoegen.

Secure payment