Waarom is 2,5 uur per week sporten zo belangrijk?

Waarom is 2,5 uur per week sporten zo belangrijk?

We leven in een fast-paced wereld waar het makkelijk kan zijn om je gezondheid en welzijn te verwaarlozen. Tussen alle verplichtingen zoals werk en een sociaal leven kan het moeilijk zijn om tijd te vinden voor lichaamsbeweging. Je hoort het steeds vaker; een burn-out, stress, overgewicht, laag zelfvertrouwen. Allemaal aspecten van een gezonde levenstijl.

Het integreren van slechts 2,5 uur lichaamsbeweging in je wekelijkse routine kan echter aanzienlijke fysieke en mentale voordelen hebben. In deze blogpost zullen we enkele van deze voordelen in detail verkennen.

Voor volwassenen wordt 30 minuten per dag bewegen aangeraden door het Voedings Centrum. Probeer de 30 minuten per dag te verdelen door elk uur een rondje te lopen of te strekken. Daarbij komt nog 2,5 uur per week aan matig of zwaar intensieve beweging, zoals hardlopen, wielrennen of krachttraining. 2,5 uur verdeeld over de week zou inhouden dat je dagelijks 22 minuten zou moeten bewegen.

Lichte beweging

 • Afwassen
 • Strijken
 • Rustig wandelen
 • Boodschappen doen
 • Auto wassen
 • Passieve sporten, zoals darten en biljarten

Matig intensieve beweging

 • Stevig wandelen
 • Rustig fietsen
 • Yoga-oefeningen
 • Fitness
 • Hond uitlaten
 • Stevig huishoudelijk werk, zoals schoonmaken

Intensieve beweging

 • Hardlopen
 • Wielrennen
 • Krachttraining en workouts
 • Teamsporten, zoals hockey en voetbal
 • Skeeleren
 • Traplopen

Fysieke voordelen

 1. Gewichtsbeheersing: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Onder bewegen valt iedere vorm van sport maar ook met de fiets naar werk of een ochtend wandeling. Wanneer we bewegen, verbranden we calorieën, wat kan resulteren in gewichtsverlies door een calorietekort te creëren. Natuurlijk is bewegen niet het enige wat kan leiden tot een calorietekort. Je voeding is daarbij ook van belang.
 2. Sterkere spieren en botten: Training helpt bij het opbouwen en onderhouden van spiermassa en botdichtheid. Naarmate we ouder worden, neigen onze botten te verzwakken, wat kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose. Regelmatige lichaamsbeweging kan dit proces vertragen en onze botten sterk houden. Spiermassa kun je op verschillende manieren onderhouden; door cardio training en gewichtstraining.
 3. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Lichaamsbeweging is goed voor het hart. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartziekte. Bovendien kan lichaamsbeweging cholesterolniveaus verbeteren door het verminderen van slechte cholesterol (LDL) en het verhogen van goede cholesterol (HDL).
 4. Verhoogde energieniveaus: Fysieke activiteit kan de energieniveaus verhogen en vermoeidheid verminderen. Wanneer we bewegen, laat ons lichaam endorfines vrij, die natuurlijke stemmingsverbeteraars zijn. Dit kan ons helpen ons energieker en productiever te voelen gedurende de dag. Dit is tevens de reden dat een grote hoeveelheid sporters in de ochtend hun workout uitvoeren.

Mentale voordelen

 1. Verminderde stress en angst: Beweging is een geweldige manier om stress en angst te verminderen. Wanneer we bewegen, komt er een stof vrij genaamd endorfine, die kan helpen om gevoelens van stress en angst te verminderen. Bovendien kan beweging ons afleiden van onze zorgen en ons helpen ontspannen.
 2. Verbeterde stemming: Regelmatig trainen verbetert de stemming en vermindert symptomen van depressie. Beweging kan de niveaus van serotonine en andere neurotransmitters verhogen, die kunnen helpen om de stemming te reguleren.
 3. Beter slapen: Lichamelijke activiteit kan de kwaliteit van onze slaap verbeteren. Wanneer we bewegen, komen er endorfines vrij die ons kunnen helpen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Bovendien kan regelmatige beweging onze slaappatronen reguleren en de algehele slaap bevorderen.
 4. Verhoogd zelfvertrouwen: Regelmatige lichaamsbeweging kan het zelfvertrouwen en de zelfwaardering verbeteren. Wanneer we bewegen, voelen we ons beter over onszelf en dit kan zich vertalen naar andere gebieden van ons leven. Bovendien kan het bereiken van sportdoelen een bron van trots en prestatie zijn, wat het zelfvertrouwen kan vergroten.

Concluderend kan het opnemen van slechts 2,5 uur beweging in jouw wekelijkse routine aanzienlijke fysieke en mentale voordelen hebben. Van gewichtsbeheersing tot verbeterde cardiovasculaire gezondheid kan regelmatige lichaamsbeweging ons lichaam gezond en sterk houden. Bovendien kan beweging helpen stress en angst te verminderen, de stemming te verbeteren en het zelfvertrouwen te vergroten. Dus of het nu gaat om hardlopen, een yogales nemen of naar de sportschool gaan, zorg ervoor dat beweging een prioriteit in jouw leven is.

Je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Doe nu mee aan de 5 uur challenge! Waarbij je binnen 2 weken 5 uur beweegt om een mooie badge te winnen. Daarnaast ontvang je 30% korting op onze website en wellicht ben jij een van de gelukkige 100 winnaars van het Strava Special pack ter waarde van €100.

Secure payment