HOE EET JE DE WEEK VOORAFGAAND AAN EEN WIELERWEDSTRIJD?

HOE EET JE DE WEEK VOORAFGAAND AAN EEN WIELERWEDSTRIJD?

Voeding is een belangrijk element bij het sporten. Er komt een wedstrijd aan, maar wat moet je eten om in topvorm te zijn? Volg, voor een goede voorbereiding, de tips van de diëtiste van Isostar.

Van dag 4 tot dag 6 voor de wedstrijd

Doel: Het aanleggen van glycogeenreserves.

'S OCHTENDS BIJ HET OPSTAAN:

  • 1 tot 2 glazen water

ONTBIJT

  • Brood (80 gr) + boter + jam
  • 1 zuivelproduct
  • 1 fruit of vruchtensap
  • Warme drank (koffie of thee).
  • Vervolgens 1/2 liter water verdeeld over verschillende innames gedurende de ochtend.

LUNCH :

  • 1 portie rauwkost (100 gr) met vinaigrette
  • 1 portie vlees of vis of ei met weinig vet (100 gr)
  • 1 portie zetmeelhoudend product: pasta, rijst, griesmeel of bonen (150 à 200 gr gekookt)
  • gekookte groente (150 gr)
  • 1 zuivelproduct
  • 1 fruit of 1 compote of fruitsalade zonder toegevoegde suiker
  • Brood (70 gr)
  • 1 tot 2 glazen water

TUSSENDOORTJE:

  • 1 zuivelproduct
  • Brood of equivalent (toast, crackers, stokbrood) (60 gr)

AVONDMAALTIJD :

  • 1 portie rauwkost (100 gr) met vinaigrette
  • 1 portie vlees of vis of ei met weinig vet (100 gr)
  • 1 portie zetmeelhoudend product (150 à 200 gr gekookt)
  • 1 portie gekookte groente (200 gr)
  • 1 zuivelproduct
  • 1 fruit of 1 compote of fruitsalade zonder toegevoegde suiker
  • 1 tot 2 glazen water

VOOR HET SLAPEN GAAN

  • 1 tot 2 glazen water

Van dag 3 tot 1 dag voor de wedstrijd

Doel: Optimaliseren van de glycogeenreserves et voorkomen van spijsverteringsproblemen

'S OCHTENDS BIJ HET OPSTAAN:

  • 1 tot 2 glazen water

ONTBIJT

  • Brood (100 gr) + boter + jam
  • 1 zuivelproduct
  • 1 stuk fruit of vruchtensap
  • Warme drank (koffie of thee).

IN DE LOOP VAN DE OCHTEND:

  • ½ liter water met Malto Carbo Loading Isostar verdeeld over verschillende innames

LUNCH :

  • 1 portie rauwkost (100 gr) met vinaigrette
  • 1 portie vlees of vis of ei met weinig vet (100 gr)
  • 1 portie zetmeelhoudend product: pasta, rijst, griesmeel of bonen (360 gekookt oftewel 150 gr droog)
  • gekookte groente (150 tot 200 gr)
  • 1 zuivelproduct
  • 1 stuk fruit of 1 compote of fruitsalade zonder toegevoegde suiker
  • Brood (80 gr)
  • 1 tot 2 glazen water

TUSSENDOORTJE:

  • 1 zuivelproduct
  • Brood of equivalent (toast, crackers, brood zonder korst) (60 gr)

IN DE LOOP VAN DE MIDDAG:

  • 1 l water met Malto Carbo Loading Isostar verdeeld over verschillende innames

AVONDMAALTIJD:

  • 1 portie rauwkost (100 gr) met vinaigrette
  • 1 portie vlees of vis of ei met weinig vet (100 gr)
  • 1 portie zetmeelhoudend product (360 gekookt oftewel 150 gr droog)
  • 1 portie gekookte groente (150 À 200 gr)
  • 1 zuivelproduct
  • 1 stuk fruit of 1 compote of fruitsalade zonder toegevoegde suiker
  • 1 tot 2 glazen water

AVONDMAALTIJD OP DE LAATSTE AVOND (D-1)

De maaltijd van de avond voor de wedstrijd is de belangrijkste maaltijd om de glycogeenreserve in de spieren te optimaliseren, want het omzetten van koolhydraten in glycogeen duurt 12 uur.

  • Zetmeelhoudende producten: pasta al dente (7-8 minuten gekookt) (300-4-- gr), of rijst (bij voorkeur basmati) of gekookte aardappels met schil. Je kunt geraspte kaas gebruiken
  • Een kleine hoeveelheid rauwe of gekookte groente (100 tot 150 gr = een klein bordje)
  • 1 portie gevogelte, vis, omelet of ham (100 gr)
  • Brood
  • 1 zuivelproduct
  • 150 gr fruitsalade of compote
  • 1 tot 2 glazen water

Vermijd vezelrijke voeding (bijv. volkorenbrood, volkoren granen, enz.) en opwekkende dranken (koffie en sterke thee).

Vermijd voedingsmiddelen waar je niet aan gewend bent, om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Dag van de wedstrijd

ONTBIJT

  • 1 portie Energy Cake Isostar
  • 1 zuivelproduct
  • 1 compote
  • water of slappe thee of koffie.
  • Nuttig het ontbijt minstens 3 uur voor de opwarming.

EEN UUR VOOR DE WEDSTRIJD

Neem een wachtrantsoen: drink 300 tot 500 ml Fast Hydration Citron

WAT WEL EN WAT NIET TE DOEN

Geef de voorkeur aan: De minst vette melk- en vleesproducten (maar niet afgeroomd). Kies voor rauwe vetten, bron van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren (bijv: olijf-, koolzaad-, walnoot-, hazelnoot- of zonnebloemolie)

Vermijd: Vleeswaren en orgaanvlees, gefrituurd voedsel, sausgerechten, gebak, frisdrank en zoetwaren.

Search engine powered by ElasticSuite

Secure payment