HOE ONTKOM JE AAN DE MAN MET DE HAMER?
Geen kracht meer in je benen, overgeven, duizeligheid, hallucinaties... Wie is er niet bang voor de man met de hamer? Wat houdt het in? Kan voeding helpen er bovenop te komen zonder al te veel schade?
WIE IS DE MAN MET DE HAMER?
De man met de hamer, oftewel hongerklop is een normale fysiologische uiting van een welbekende toestand: De glycogeenreserves, de in de spieren opgeslagen brandstof die nodig is voor inspanning, zijn op. In feite is het een gevolg van het opraken van suikers in het bloed (hypoglycemie) na een bepaalde periode van inspanning. Om het suikerevenwicht te herstellen, moet het lichaam uit zijn reserves putten.
WANNEER KOM JE DE MAN MET DE HAMER TEGEN?
Voor trailrunners en marathonlopers is de "man met de hamer" geen vreemde. Het fenomeen doet zich meestal tussen de 30 de 35 kilometer voor, zonder enige aankondiging vooraf. Het directe gevolg is een soms duizelingwekkend snelheidsverlies. En opnieuw op gang komen lijkt onmogelijk. Goed getrainde lopers zijn vaak beter bestand tegen deze inzinking maar uiteindelijk kan het iedereen overkomen.
HOE KOM JE HONGERKLOP TE BOVEN?
Training, voeding en mentale kracht blijven de beste manier op je te wapenen tegen de gevolgen van hongerklop in de de laatste kilometers.
De kans om de man met de hamer tegen te komen kan sterk verkleind worden:
- door doelen te stellen die daadwerkelijk passen bij je niveau. Leg jezelf voorafgaand aan de marathon geen druk op, want stress kan de glycogeenreserves voortijdig uitputten.
- door een maximale brandstofreserve (glycogeen) aan te leggen. Vandaar het belang van een koolhydraatrijk dieet in de laatste 3 dagen voor de marathon om zo te zorgen voor een maximale hoeveelheid koolhydraten. Om je hierbij te helpen, biedt Isostar je Malto Carbo Laoding. Malto Carbo Laoding is een 3 daagse kuur van 3 zakjes per dag die je neemt gedurende de 3 dagen voorafgaand aan de marathon. Deze koolhydraatinname in de vorm van maltodextrine levert je 150 g koolhydraten per dag, het equivalent van 200 g pasta. Daarbij heeft Malto Carbo Laoding het voordeel dat het je 1,5L/dag laat drinken!
Het koolhydraatrijk ontbijt voor de wedstrijd en een eventuele drank tijdens het wachten (bijv. Fast Hydration citron) voorkomen dat je voor de start uit je glycogeenreserves moet putten.
- door tijdens de wedstrijd te proberen deze energie zo weinig mogelijk te verspillen en dus regelmatig bij te tanken (gellletjes, fruitrepen, noten, reepjes...)
- door de hele wedstrijd goed te blijven drinken, iets dat vaak vergeten wordt. Drink iedere 20 min. ten minste 15 cl.
Als je desondanks met deze inzinking te maken krijgt, eet en drink dan vanaf de allereerste verschijnselen et vertraag het ritme, maar zonder te stoppen want opnieuw op gang komen zal moeilijk worden. En houd jezelf voor dat je nog nooit zo dicht bij je doel bent geweest. Want hongerklop te boven komen is ook een kwestie van mentale kracht.