Hoe ontwijk je de valkuilen bij het hervatten van fysieke activiteit?

Hoe ontwijk je de valkuilen bij het hervatten van fysieke activiteit?

Fysieke activiteit hervatten is niet altijd gemakkelijk. Door even de tijd te nemen om ervoor te zorgen dat de omstandigheden gunstig zijn, vergroot je je kansen om weer optimaal in vorm te komen.

EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Het is niet altijd gemakkelijk om na de jaarlijkse rustperiode, de goede gewoontes weer op te pakken. Hoe langer de rustperiode is geweest, hoe lastiger dat wordt.

Controleer aan de hand van onderstaande lijst of je manier van leven nog steeds past bij regelmatige en intensieve lichamelijke activiteit.

  • Word je 's ochtends vaak vermoeid wakker?
  • Heb je te maken met chronische vermoeidheid die samengaat met een achteruitgang in prestaties?
  • Ben je onlangs aangekomen?
  • Sla je maaltijden over?
  • Drink je meer en meer alcohol?
  • Drink je minder dan 2 liter water en energiedrank per dag?

Als je een van deze vragen met 'ja' hebt beantwoord, moeten je slaap- en eetgewoontes ongetwijfeld veranderen en worden aangepast aan de eisen van een sportend leven. Gevarieerde en evenwichtige voeding met 3 tot 4 maaltijden per dag is onmisbaar om het lichaam te voorzien van de energie en voedingstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarbij is een goede nachtrust voorwaarde voor goed herstel.

GELEIDELIJKE OPBOUW

Wat je huidige niveau ook is, er is altijd tijd nodig om weer in vorm te komen. Dat is een geleidelijk proces. Verhoog tijdens de eerste weken voorzichtig, stukje bij beetje, de trainingsomvang.  Om optimaal in vorm te komen hoef je niet iedere dag te trainen. Het gaat om de regelmaat.

Door eerst weer goed in vorm te komen, kun je de meer intensieve trainingen daarna beter aan. Wekelijkse rustdagen blijven dan ook essentieel voor sporters. Zorg dat je dat niet verwaarloost. Ze zorgen voor goed herstel en verbeteren tegelijkertijd je conditie.

REALISTISCHE DOELEN

Als je eenmaal weer in vorm bent, ben je klaar om jezelf sportieve doelen te stellen. Die moeten wel realistisch zijn en passen bij je niveau en je capaciteiten. Leg de lat niet meteen te hoog!

Als wedstrijden niet je doel zijn, blijf dan 3 tot 4 trainingssessies per week doen. Dat is de ideale frequentie om je conditie te behouden en te vergroten.

Als je wedstrijden wilt doen, is het ongeacht de sport raadzaam om een aangepast trainingsprogramma op te stellen. Als je dat programma een keer hebt gekozen, volg het dan nauwgezet van het begin tot het eind op jouw niveau en ga niet improviseren. Voor de beste resultaten, wordt deze aanpak ten zeerste aanbevolen.

Secure payment