ISOTONISCHE DRANKJES: HOE WORDEN ZE VERDRAGEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL?

ISOTONISCHE DRANKJES: HOE WORDEN ZE VERDRAGEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL?

Sporters hebben vaak te maken met spijsverteringsproblemen die hun sportprestaties behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Deze problemen kunnen zich voordoen in de vorm van zuurbranden, misselijkheid, darmkrampen, winderigheid of diarree. Meerdere factoren kunnen het optreden van deze verschijnselen verklaren, zoals bijvoorbeeld dehydratatie, stress, voeding en sommige voedingstoffen (met vetten en vezels)... maar sporters wijzen vaak naar de samenstelling van de sportdrankjes. Drankjes kunnen inderdaad een rol spelen bij het ontstaan van intolerantieverschijnselen. Vooral de osmolariteit, de suikersamenstelling, maar ook de temperatuur van de dranken zijn factoren waar je rekening mee moet houden bij het nemen van drankjes tijdens de sportactiviteit.

Zo is de spijsverteringstolerantie van de drank Isostar Hydrate & Perform vergeleken met een concurrerende sportdrank bij getrainde atleten (Sadowska K et al., 2009)

PROTOCOL:

18 professionele sporters namen twee suikerhoudende sportdranken volgens het volgende schema en tijdens twee verschillende periodes:

 

  • 500 ml van de ene of van de andere drank 60 minuten voor en 500 ml direct na een oefentest (2 x 25 minuten op 70% van VO2 max)
  • daarna 150 ml van de ene of de andere drank vlak voor en dan vlak na de 25 eerste minuten van de oefentest.

Aan het eind van de test kregen de sporters een vragenformulier met betrekking tot de frequentie en de intensiteit van maag- en darmklachten.

GETESTE PRODUCTEN:

De Isostar Hydrate & Perform drank werd genuttigd en vergeleken met een drank van een concurrent. De samenstelling van de geteste dranken verschilde op het niveau van de suikersamenstelling (verschillend gehalte en herkomst van suikers) en op dat van die van vitamines en mineralen. Beide dranken waren evenwel isotoon.

De temperatuur van de geconsumeerde dranken was 5-10 °C.

De beide dranken werden willekeurig cross-over verdeeld.

RESULTATEN:

Bij de concurrerende drank waren er significant meer (83%) maagdarmklachten zoals zuurbranden dan bij de Isostar Hydrate & Perform (22%) (p<0.001) en werden deze klachten door de sporters ook als ernstiger ervaren (1.9 ± 0.9 punten voor de concurrerende drank versus 0.2 ± 0.4 voor de Isostar-drank) (p<0.001)

Ook het volle gevoel in de maag werd significant vaker waargenomen (p<0,01) bij sporters die de drank van de concurrent gebruikten (89%) in vergelijking met de Isostar Hydrate & Perform-drank (39%)

De auteurs van het onderzoek verklaren de waargenomen effecten door het verschil in samenstelling, met name op het gebied van koolhydraten en mineralen (natrium en magnesium), van de twee dranken en bevelen de consumptie van de Isostar Hydrate & Perform-drank aan.

BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

Sadowska K, Bajerska J, Jeska J, 2009. "The effect of two carbohydrate-electrolyte drinks on gastrointestinal complaints and physical performance in rowers." Medicina Sportiva, 13 (3) : 171-176

Search engine powered by ElasticSuite

Secure payment