Wat is de invloed van fysieke inspanning op de eetlust?

Wat is de invloed van fysieke inspanning op de eetlust?

Stimuleert fysieke inspanning de eetlust? Verandert de voedingskeuze na inspanning? Beïnvloedt de aandacht voor het lichaamsgewicht de kwaliteit en kwantiteit van de geconsumeerde voedingsmiddelen? Onze voedingsdeskundige Isostar geeft een antwoord op al deze vragen.

WORDT DE VOEDSELINNAME ANDERS DOOR FYSIEKE ACTIVITEIT?

Antwoord : Heel weinig Na een korte inspanning wordt de honger niet groter. Integendeel, na een intensieve oefening kan het hongergevoel verminderen of zelfs verdwijnen. Dit anorexisch effect na een inspanning duurt maar kort, ongeveer 1 uur en is dus verwaarloosbaar.

Dit verminderen van het hongergevoel verschilt per sexe en soort en duur van de oefening.

VERANDERT DE SMAAK VAN DE SPORTER NA LICHAMELIJKE ACTIVITEIT?

Antwoord : Er zijn studies, bijvoorbeeld die van F Bellisle (INSERM), die het effect van lichaamsbeweging op de sensoriële respons hebben onderzocht en voedselkeuzes van lichamelijk actieve mensen hebben vergeleken met die van mensen die weinig bewegen. Zo bleek uit sommige studies dat sporters na inspanning meer neigden naar een koolhydraatrijke (zetmeel) en vetarme maaltijd dan de dagen dat zij niet sportten.

Andere voorbeelden:

  • Testen hebben laten zien dat na 30 minuten fietsen met gematigde snelheid, sporters, zowel mannen als vrouwen, een voorkeur hadden voor zoete en zure voedingsmiddelen.
  • Een andere studie liet een verhoogde inname van eiwitrijk voedsel (vlees) bij atleten zien, maar weer niet bij zwemmers.
  • Keuzes ten aanzien van de smaak zijn anders bij intense en herhaalde fysieke activiteit. Zo houden zwemmers en jonge dansers niet zo van erg zoet of vet eten. Maar dat kan misschien ook komen door hun stricte voedingsdiscipline.

Er zijn fysiologische factoren die deze sensoriële verandering kunnen verklaren, maar psychologische en sociale factoren spelen zeker ook een rol.

Secure payment