Wat is de juiste hydratatiestrategie?

Wat is de juiste hydratatiestrategie?

Zowel tijdens de training als bij een wedstrijd, moet je goed gehydrateerd aankomen. Het is absoluut noodzakelijk om tijdens intensieve sessies regelmatig te blijven drinken, en ook bij warm of erg koud weer.

HOE MOET JE DRINKEN TIJDENS DE TRAINING?

Sporters die goed gehydrateerd aan een training beginnen hebben twee voordelen: een lagere lichaamstemperatuur en een lagere hartslag.

WEGEN

Om de vochtinname goed te controleren en de vochtbalans te kunnen meten, weeg je je (bij voorkeur naakt) voor en na de inspanning (na het urineren).

Iedere kilo die je kwijt bent geraakt betekent een vochtverlies van ongeveer 1 liter. Dus voor iedere kilo die je lichter bent, moet je een liter water drinken. Als je geen personenweegschaal bij de hand hebt, drink dan een liter water per uur sporten.

TIJDENS DE INSPANNING

Tijdens inspanning vermindert de wateropnamecapaciteit van de darmen omdat het bloed vooral wordt gebruikt om het hart, de hersenen en de spieren te verzorgen. Daarom wordt aangeraden om ieder kwartier zo'n 150 tot 200 ml vocht te drinken in kleine slokjes.  Zo kan het lichaam het vocht gemakkelijker opnemen, met minder ongemak.

HOE MOET JE DRINKEN BIJ EEN COMPETITIE?

Tijdens competieperiodes begint de beste hydratatiestrategie al op de avond ervoor en duurt tot aan de wedstrijd zelf. Voor tijdens de inspanning, zijn isotone sportdranken interessant omdat ze dezelfde concentratie minerale zouten en glucose hebben als het bloed. Daardoor worden ze gemakkelijker opgenomen dan water en hydrateren ze beter. Bovendien vul je tegelijk met je vochtreserves, ook je suiker- en mineraalreserves aan.

EN HET HERSTEL?

Na een intensieve trainingssessie of competitie is het van essentieel belang om je goed te rehydrateren om zo je vochtreserves aan te vullen en de afvoer van afvalstoffen te vergemakkelijken.

Secure payment