WAT ZIJN DE GOEDE GEWOONTES BIJ SPORTBEOEFENING?

WAT ZIJN DE GOEDE GEWOONTES BIJ SPORTBEOEFENING?

Wat zijn de juiste voedingsgewoontes om tijdens het trainen of de wedstrijd goed te kunnen presteren? We gaan het hebben over vochtinname, over de 3-uurs-regel, over vitamines en over antioxidanten.

VOCHTINNAME, EEN BELANGRIJKE TROEF

Om blessures, peesontsteking, vermoeidheid, verminderde prestaties, kramp e.d. te voorkomen is een goede hydratering gedurende de hele dag voorafgaand aan de training van essentieel belang.  Minstens 1 à 1,5 liter water per dag + 1 isotonische drank op de trainingsdagen. De hoeveelheid hangt af van de beoefende sport (duur, intensiteit), van het weer, enz. Het is bewezen dat er een verband is tussen hydratatie en prestatie.

VUL JE VITAMINES EN ANTIOXIDANTEN AAN

Bij een dagelijks evenwichtige voeding is suppletie niet nodig, maar wie eet er nu iedere dag "evenwichtig"?

De belangrijkste vitamines voor sporters zijn vitamine B1, B9 en C.

Vitamine B1 zorgt ervoor dat suikers tijdens de inspanning goed omgezet kunnen worden en bevorderen het herstel. Je vindt ze in volkoren granen, tarwekiemen, voedingsgist, peulvruchten, varkensvlees en vlees in het algemeen.

Vitamine B9 en C zijn antioxidanten. Zij zorgen ervoor dat de vrije radicalen, die tijdens de lichamelijke inspanning in groten getale vrijkomen en zo microschade aan weefsels teweeg brengen, afgebroken worden. Er zit veel vitamine C en B9 in fruit en rauwe groente. Vitamine B9 is ook te vinden in volkoren producten, melkproducten en tarwekiemen.

DE EEN NA LAATSTE MAALTIJD (DE VOORAVOND)

Deze moet koolhydraatrijk zijn (pasta, rijst, griesmeel, aardappels) om de glycogeenreserves te optimaliseren. Het zijn de glycogeenreserves die de duur en de intensiteit van de inspanning bepalen. De maaltijd moet mager vlees (wit vlees), vis en een zuivelproduct op basis van halfvolle melk bevatten. Neem niet teveel vezels en vermijd alles wat de spijsvertering negatief kan beïnvloeden (vet, alcohol).

DE 3-UURS-REGEL

Zorg dat je 3 uur voor het begin van de inspanning klaar bent met eten. Het is belangrijk om je aan deze limiet te houden om zo eventuele spijsverteringsproblemen te voorkomen. Deze maaltijd moet vetarm en koolhydraatrijk zijn om energiegebrek tijdens de inspanning te voorkomen.

WACHTRANTSOEN: WEL OF NIET?

Vooral aangeraden bij sportbeoefening in warm weer en als je lang moet wachten. Anders is het niet echt zinvol. Het wachtrantsoen voorkomt vochtverlies voor het begin van de wedstrijd, hypoglycemie als gevolg van stress en het kalmeert de zenuwen. Een isotone sportdrank is het beste.

Search engine powered by ElasticSuite

Secure payment