WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN UITDROGING?

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN UITDROGING?

ELKE INSPANNING VEREIST EEN GOEDE HYDRATATIE

Zweet is de enige manier om het lichaam af te koelen. Om tot 3l water te kunnen verliezen, is het noodzakelijk om te compenseren met een goede hydratatie. Want als de drank opraakt, is het een hyperthermisch ongeval, "de zonnesteek".

DE HYPERTHERMISCHE VAL

Verschillende factoren zorgen samen voor meer uitdroging en bevorderen het ontstaan ​​van hyperthermie.

DE INTENSITEIT VAN DE INSPANNING

Hoe intenser de oefening, hoe meer je zweet. In tegenstelling tot wat je zou denken, is uitdroging meer evenredig met de intensiteit van de inspanning dan met de duur ervan. Vergeet dus niet te drinken, ook al is de oefening kort.

DE AARD VAN DE INSPANNING

Pas op voor binnenactiviteiten. Hometrainer, krachttraining, binnenzwembad maken de verdamping minder gemakkelijk en bevorderen daardoor een verhoging van de lichaamstemperatuur.

HET STARTNIVEAU VAN HYDRATATIE

Drink voordat u vertrekt, zelfs zonder dorst te hebben, om niet uitdroging te verlaten.

KLIMAAT OMSTANDIGHEDEN

Droogte, hittegolven, zeer droge koude dagen verhogen het waterverlies. Bij 18 ° C verliest een marathonloper bijvoorbeeld 1,5 liter per uur. Bij 28 ° C verliest hij 2 liter per uur!

Hoe vochtiger de lucht (zwaar, stormachtig weer, hoge luchtvochtigheid), hoe meer we zweten, maar hoe minder water (zweet) verdampt en hoe minder effectief we zijn bij het koelen. Het is een vicieuze cirkel die leidt tot ernstige uitdroging en "zonnesteek".

HOOGTE

Hoe hoger het is, hoe droger de lucht en hoe groter de uitdroging.

De aanwezigheid van wind verhoogt de verdamping van transpiratie.

HET EFFECT VAN ZONNESTRALING

Direct of indirect, er moet ook rekening mee worden gehouden. Een lichtgekleurd trottoir, of een lichtgekleurde klif naast de weg, reflecteert de zonnestralen en verhoogt de omgevingswarmte.

KLEDING

Donkere kleding absorbeert thermische straling, terwijl witte of lichtgekleurde overhemden deze reflecteren. Wat betreft de opengewerkte T-shirts, ze zorgen voor een goede ventilatie!

Secure payment